Kommune:
Viborg Kommune
HVORFOR:
AIDA-projektet er et europæisk forskningsprojekt støttet af EU’s støtteprogram Erasmus+. Projektets overordnede mål er at udvikle en konkret praksis for kunst- og kulturoplevelser, der har en sundhedsfremmende effekt, for borgere med Alzheimers sygdom. En ny metode, der har til formål at forbedre livskvaliteten for borgere med Alzheimers sygdom.
AKTION – HVORDAN?:
Projektet består af 2 forskellige aktivitetsforløb. Begge forløb foregår over 4 gange a’ 2-3 timer. I hvert forløb er der 6 borgere med Alzheimers sygdom og deres pårørende (i alt 12 personer). Under aktiviteterne vil deltagerne få et indblik i Viborgs historie, indgå i gruppedialoger og arbejde med forskellige opgaver. Alle besøgs-gangene bliver evalueret med henblik på at dokumentere resultaterne. Forløbene er: 1.”Minder du kan røre ved”. Her mødes deltagerne i ”magasinet” – et rum som er fyldt med genstande. Disse genstande vækker minder og giver grobund for dialog – både borgerne i mellem, men også med den pårørende. Her er alle lige. 2.”Bevægelse gennem tid og rum”. Her mødes deltagerne i Viborgs gamle midtby. Her får de mulighed for at komme med på en tidsrejse gennem byvandringer i de historiske gader – her er har den visuelle formidling været i højsædet. De er kommet helt tæt på personlige fortællinger. Igen skaber det grobund for dialog om barndommen, ungdommen og voksenlivet – minder bliver vækket.
KOMMUNIKATION – HVAD FORTÆLLER VI HVOR:
Både borgere og pårørende har haft rigtig stor glæde ved deltagelse i projektet. Alle har været lige i projektet – man har ikke følt sig udstillet. Når man får Alzheimers tæt på, så bliver man begrænset i sin hverdag ift. aktiviteter ude af huset. Dette projekt har åbnet op for at man stadig godt kan være sammen med sin pårørende om en aktivitet og gode oplevelser. Der har været trygge rammer, hvor niveauet af formidlingen har passet til deltagernes formåen. Projektet har givet borgere og pårørende blod på tanden til at være mere deltagende i kunst og kultur-aktiviteter. Det har skabt fælles minder.
ORGANISATION – HVEM GØR HVAD:
Viborg Museum er tovholder for projektet. Museet har været formidler på forløbene. Viborg Kommune har været deltagende ift. målgruppen og alle forløbsgangene. 3 medarbejdere fra Æblegården (visiteret §84) og Rådgivning- og Aktivitetscenteret har støttet både borgere og pårørende.
3 GODE RÅD:
1. Tæt samarbejde mellem museet og Demensenheden, Rådgivnings- og Aktivitetscenteret.
2. Lær at forstå hinandens kultur, fag og kontekst.
3. Væk nysgerrigheden og vær åben.
KONTAKTPERSON
Navn: Lone Bjerre Josefsen
Titel: Teamleder i Aktivitet og Udvikling
E-mail: lbjo@viborg.dk