KOMMUNE:
Aarhus Kommune, Odder Kommune og Favrskov Kommune
HVORFOR:
Aarhus Kommune ønskede at åbne for samtaler om demens for den yngre generation ved, at oplyse den yngre generation om demens. Vi sætter fokus på at bygge bro mellem den yngste generation og den ældre generation. I flere år har vi forsøgt med oplysning og undervisning af børn, for derigennem at øge deres forståelse for demens og mennesker med demens. Vi ønskede at skabe en større forståelse for demens hos børnene, men samtidig også skabe et rum hvor, man åbent kan tale om demens og de oplevelser, børnene selv har med sygdommen.
AKTION – HVORDAN:
Vi har fra andre indsatser erfaret, at vejen til børns forståelse og åbning omkring svære emner ofte er lettere gennem sanseoplevelser og andre alternative læringsveje. Derfor arbejdede vi med et kendt redskab i form af teaterworkshoppen VÆK. VÆK er en musikdramatisk forestilling om demens, bedsteforældre, døden og ikke mindst livet. Derudover fokuserer det også på hvad der sker, når én man kender, forandrer sig lidt efter lidt.
Ved hver forestilling kan der deltage 25 elever, og i projektet gennemfører vi mellem 60-80 forestillinger for børn i alderen 8-11 år.
KOMMUNIKATION – HVAD FORTÆLLER VI HVOR:
Børnene går fra teaterworkshoppen med en øget bevidsthed om, hvad demens er, og hvordan man møder mennesker med demens. De får derudover en øget forståelse for hvordan det gode, trygge og værdige møde med mennesker med demens kan finde sted, hvor nærvær og nonverbal kommunikation er bærende og essentielle elementer.
Hver skoleklasse der deltager i forestillingen, får desuden bogen ´Kaffe Kanin Vintergæk Væk´, som man kan læse højt for klassen eller på anden vis bruge til at dykke ned i emnet omkring demens.
ORGANISATION – HVEM GØR HVAD:
Workshoppen er udviklet af Teater Fluks i samarbejde med Aarhus Kommune. Der er tilknyttet en workshop til forestillingen, hvor børnene får bearbejdet den kunstneriske oplevelse. Her er det børnenes egne historier, der danner grundlaget for den efterfølgende dialog og læring.
Læreren er i øvrigt ansvarlig for, at tage emnet ’med hjem’ og læse højt og tale videre om det med børnene. Læs mere om Teater Fluks her.
3 GODE RÅD:
- Skab et godt samarbejde mellem de fagfaglige medarbejdere og kunstnerne, der skal “oversætte” de demensfaglige overvejelser og udfordringer.
- Undersøg hvordan indsatsen passer bedst ind skolernes planlægning.
- Overvej hvordan indsatsen kan leve videre efter deltagelse i workshoppen, eventuelt vha. bogen ‘Kaffe Kanin Vintergæk Væk’.
KONTAKTPERSON:
Navn: Linn Wittendorff
Titel: Demensvenlig By Konsulent
E-mail: lwl@aarhus.dk