KOMMUNE:
Aarhus Kommune
HVORFOR:
Demensambassadørnetværket står i spidsen for en bevægelse, der vil skabe en mere tryg og sikker by for mennesker, der lever med demens; en by, hvor vi passer på hinanden og særligt passer på dem, der nogle gange har brug for en ekstra hånd. Demensambassadørerne er fortalere for en rummelig og tryg by for mennesker, der lever med demens, men med den rolle er man også fortaler for en by, hvor mennesker tager vare på hinanden, og hvor vi med tanke og handling før det nemmere for alle at færdes.
Med en ambition om Aarhus som en demensvenlig by, kræver det at hele byen står sammen – især der, hvor udfordringerne opstår. For at løse de udfordringer, kræver det, at vi hver især tager ansvar og byder ind som en del af den samlede løsning. Dette er demensambassadørnetværket sammen om.
AKTION – HVORDAN:
Demensambassadørerne er et netværk af særligt udvalgte personer, der på hver deres måde har en stemme i Aarhus, på at fra kulturområdet til det private erhvervsliv.
Demensambassadørerne er personer, der kan se betydningen af at gøre en forskel for mennesker, der lever med demens og deres pårørende og som i deres rolle inspirerer andre til at gøre det samme. I demensambassadørnetværket er også borgere med demens repræsenteret netop for at give en stemme til dem, det hele drejer sig om.
Som en del af demensambassadørnetværket inviteres man helt ind i maskinrummet og bliver præsenteret for bl.a. sundhedsfaglige problemstillinger, som kræver en større kreds af interessenter for at løse. Som demensambassadør byder man ind som en del af opgaveløsningen i det omfang, det er muligt og går dermed forrest i den demensvenlige dagsorden. Det gør vi fordi kun når vi står sammen, vil vi kunne lykkes med at skabe en demensvenlig by.
KOMMUNIKATION – HVAD FORTÆLLER VI HVOR:
Demensambassadørerne er repræsentanter fra det brede civilsamfund, med kulturinstitutioner, frivillige organisationer, foreninger og erhvervslivet. Borgere med demens er også repræsenteret i Demensambassadørnetværket, fordi det er så vigtigt at vi lytter til borgerne og hvad de har brug for.
ORGANISATION – HVEM GØR HVAD:
Som demensambassadør forpligter man sig til deltagelse i to årlige møder, hvor Rådmanden for Sundhed og Omsorg er vært. Her drøftes forskellige perspektiver på demensvenlighed.
Vi tror på at byen selv skal tage ejerskab over det at være demensvenlig, og derfor fokuserer vi på at skabe bæredygtige tilbud, så de demensvenlige indsatser kan bo ”ude i byen” og ikke ”inde i kommunen”. Se Aarhus Kommunes materiale på demensambassadører her.
3 GODE RÅD:
- Tillad at give lidt slip. Det skaber større ejerskab hos demensambassadørerne og civilsamfundet.
- Sørg for at have så bredt et demensambassadørnetværk som muligt, for at sikre at der bliver lyttet til alle.
- Hav mod til også at vende de ting, som ikke fungerer optimalt med netværket, da samtænkning skaber bedre løsninger.
KONTAKTPERSON:
Navn: Linn Wittendorff
Titel: Demensvenlig By-konsulent
E-mail: lwl@aarhus.dk