KOMMUNE:
Fredericia Kommune
HVORFOR:
Der var et ønske om at skabe muligheder for mennesker med demenssygdomme og deres pårørende – også yngre personer, som stadig er på arbejdsmarkedet.
AKTION – HVORDAN:
I Demensfællesskabet Lillebælt er der mulighed for rådgivning, netværk med ligesindede, samt deltage i de mange aktiviteter. Det er et tilbud som ikke kræver visitation, hvilket var enormt vigtigt for os.
Vi har ca. 200 brugere og 16 grupper med aktiviteter for både borgere med en demenssygdom og deres ægtefæller. Af aktiviteter kan der nævnes: damegruppe, herre-bande, netværksgrupper for pårørende, fællessang, hjælp til at lave livsplakat og udfylde “Min livshistorie”, CST (Kognitiv Stimulations Terapi), madlavning for par, motion i naturen, ture i naturen, teknologibibliotek, foredrag, rådgivningscafé, ølsmagning, fisketure, byvandring og meget mere. Der er også ferieture/weekend for både ægtepar, hvor den ene har en demenssygdom og ture for udelukkende raske ægtefæller samt spisning for raske ægtefæller.
KOMMUNIKATION – HVAD FORTÆLLER VI HVOR:
Demensfællesskabet er for dem, som er berørt af demens eller pårørende/ven til en med demens. Det er også for dem, som gerne vil gøre en forskel for andre mennesker igennem en frivillig indsats.
Demensfællesskabet Lillebælt er er forrygende succes, hvor mennesker der på en eller anden måde er berørt af demens kan komme og snakke med andre i samme situation, deltage i aktiviteter/grupper eller bare mødes og drikke en kop kaffe.
ORGANISATION – HVEM GØR HVAD:
Det er 17 engagerede frivillige der bliver klædt på fagligt af en demenskonsulent/tovholder for Demensfællesskabet Lillebælt. De frivillige deltager gratis i de aktiviteter, de er frivillige. Der holdes i øvrigt møde med de frivillige 4 gange om året, og de er involveret i alle aktiviteter i dagligdagen.
3 GODE RÅD:
1. Gør noget for de frivilliges indsats: Vi afholder teambuilding en gang om året med planlægning af aktiviteter mv. og i december afholdes der også julefrokost for de frivillige
2. Involver brugerne af tilbuddene og tag deres ønsker med i overvejelserne ift. aktiviteter.
3. Fjern visitationsbehovet. Dét at der ikke er nogen krav om visitation eller niveau for hvor fremskreden sygdommen er gør, at det er et åbent og rart miljø for alle brugere og frivillige.
Kontaktperson
Navn: Ea Seeger Hanmann
Titel: Leder af demensområdet
E-mail: ea.hanmann@fredericia.dk