Middelfart Kommune
Der var et ønske om at give personalet bedre handlemuligheder i arbejdet med borgere med demens.
AKTION – HVORDAN:
For nogle år siden havde Kommunen et samarbejde med Demensrejseholdet, hvilket var en stor glæde for det personale, der var til stede. Siden da er mange nye medarbejdere og social- og sundhedselever kommet til. Det har inspireret til at fokusere på “hjem og trivsel”. Alle medarbejdere, elever og afløsere undervises derfor i metoderne inden for “personcentreret omsorg”.
Middelfart Kommune har indført refleksionsrum, hvor personalet på tværs af faggrupper afsætter 1,5 time til at udforske borgerens ressourcer og symptomer. Der anvendes forskellige værktøjer som trivselskar, isbjerg, perspektivskifte og meget mere. Dette skaber et fælles sprog, som gør samarbejdet og handlemulighederne langt mere effektive, især når personalet står over for beboere med udfordrende symptomer. Resultatet er en forbedret forståelse for forskellige perspektiver, hvilket gør det muligt for personalet at handle i enighed og med hurtig respons.
Personalet lægger særlig vægt på borgere, der internaliserer deres frustrationer og bliver passive. Ved at anvende disse metoder kan personalet hjælpe borgeren på en mere målrettet måde og finde veje til at genoplive deres engagement og aktivitet.
KOMMUNIKATION – HVAD FORTÆLLER VI HVOR:
”Hjem og trivsel” er ikke et forløb eller et projekt, men en grundlæggende tilgang til kerneopgaven. For at sikre dette er det besluttet, at alle minearbejdere skal have den samme grundlæggende viden. Derfor udpeges nogle nøglepersoner som ambassadører og andre medarbejdere er ansvarlige for taktstokken i løbet af personalets refleksionsrum.
I refleksionsrummet samles og dykker personalet ned i forskellige temaer og udfordringer. Refleksionsrum kan også oprettes akut, hvis en borger pludselig udviser uvant adfærd, hvor personalet har brug for øjeblikkelig refleksion og handling. På denne måde sikres, at alle medarbejdere har den nødvendige viden og værktøjer til at håndtere opgaverne, og der er en struktur, der kan hjælpe personalet med at reagere hurtigt og effektivt i akutte situationer.
Lederne sætter tid af til refleksionsrum i arbejdsplanerne og en repræsentant fra demensteamet deltager altid.
KONTAKTPERSON:
Navn: Julie Elizabeth Judge
Titel: Områdeleder for plejeboliger, dagcentre og demensteam i Middelfart Kommune
E-mail: julie.elizabethjudge@middelfart.dk