Aalborg Kommune
I forbindelse med opførelsen af demensvenlige plejehjem har der været øget fokus på lysets rolle i indretningen af plejehjem gennem installation af sensorstyret og døgnrytmereguleret belysning. Den sensorstyrede belysning kræver teknisk ekspertise for justering, f.eks. for at undgå at lyset slukker under stillesiddende aktiviteter. Den døgnrytmeregulerede belysning kan justeres af personalet, men det forudsætter viden om lys og døgnrytme.
AKTION – HVORDAN:
Lyset fungerer som et redskab til at stimulere og aktivere borgere med demens. Det bruges både til at guide dem hen til specifikke zoner/aktiviteter og til at støtte varierede aktiviteter, der hører til dagligdagens døgnrytme.
Udviklingsarbejdet er foregået på et af Aalborg Kommunes specialplejehjem med 12 enheder for beboere med demens. Formålet har været at skabe hjemlig atmosfære og hensigtsmæssig adfærdsstimulering med lys. Ud over den eksisterende belysning er der indført “arbejdslys” og “hyggebelysning”. Arbejdslys er f.eks. belysning over et spisebord med pendler fra loftet til bordet, der skaber fokuseret belysning til måltider med ernæringsformål og samvær, eller en standerlampe ved en sofa med direkte lys til en specifik aktivitet som avislæsning. Hyggebelysning omfatter f.eks. en pendel over sofabordet, en lille lampe på en kommode med bøger, lys over en vægudsmykning med fodboldtrøjer og rekvisitter eller belysning over en væg med udstillede biler og bilbøger på en hylde.
De tilføjede pendler og væglamper kan i høj grad justeres af personalet. Personalet kan nu regulere belysningen i flere zoner i fællesrummene. Denne tilgang har skabt mulighed for, med begrænsede personalemæssige ressourcer, at opfordre beboerne til at udforske deres omgivelser og dermed være aktivt involveret i dagligdagsaktiviteterne. Den zoneinddelte belysningsstrategi har også givet personalet større mulighed for proaktivt at understøtte individuelt tilpassede aktiviteter inden for en naturlig døgnrytme. Lys kan hjælpe med at fokusere og fastholde opmærksomhed. Personalet rapporterer, at justerbare lysmuligheder har ført til flere og mere varierede aktiviteter i fællesrummene, både for beboerne og personalet. En beboer, der tidligere oplevede fællesrummet som en “tandlægeklinik,” har nu sagt “nu er det min stue” efter ændringerne.
KOMMUNIKATION – HVAD FORTÆLLER VI HVOR:
Strategien med at bruge lys som et middel til at fremme tryghed, trivsel og nudging-effekter kan overføres til andre områder. Dette inkluderer plejehjem, boliger til borgere med udviklingshæmning og demens samt private hjem med demenslignende udfordringer. Lys som stimuli kan også ses som en del af mulighederne med teknologiske løsninger for at reducere behovet for personale, da korrekt lys på rette tid og sted kan motivere til aktiv udforskning og fremme selvstændighed.
ORGANISATION – HVEM GØR HVAD:
Initiativet er blevet gennemført af plejehjemmets ledelse og personale i tæt samarbejde med en sundhedsfaglig udviklingskonsulent, der er uddannet ergoterapeut med ekspertise inden for ældrepleje og specialiseret inden for gerontologi. Tilgangen er blevet implementeret i renoveringen af ældre plejehjem og er nu en systematisk tilgang ved nybyggeri af plejehjem i Aalborg Kommune. Opgaver bestilles internt af plejehjemsledere, chefer og politikere.
KONTAKTPERSON:
Navn: Bodil Margrethe Nielsen
Titel: Konsulent, Senior og Omsorg
E-mail: boni-aeh@aalborg.dk