KOMMUNE:
Aalborg Kommune
HVORFOR:
”På tur i Rickshaws og på vej til demensvenligt nabofælleskab” -et tilbud til bekæmpelse af ensomhed blandt beboere med demens i to lokalafdelinger i den største boligforening Himmerland Boligforening i Aalborg Kommune.
”På tur i Rickshaws og på vej til demensvenligt nabofælleskab” er del af Himmerland Boligforenings samarbejde med Aalborg Kommune og Alzheimerforeningen mhp. at skabe demensvenlige boligområder.
Den primære målgruppe er beboere, som bor alene og har demens. Målgruppen oplevede ensomhed allerede inden Corona-nedlukningen, ligesom de gør mindre brug af støttetilbud og sociale aktiviteter end mennesker med demens, som ikke bor alene.
Med rickshawprojektet skabes en fælles aktivitet mellem frivillige beboere og beboere med demens – uden at gå på kompromis med sikkerheden.
Projektet skal først og fremmest bidrage til at få brudt alene-boende dementes isolation. Desuden skal aktiviteten skabe et fællesskab i boligområder i det østlige og sydlige Aalborg, ved at frivillige beboere og beboere med demens møder hinanden i en fælles aktivitet. Det skaber grobund for et bedre og mere nærværende naboskab.
AKTION – HVORDAN:
En rickshaw er en cykel, som har en chauffør, der træder i pedalerne, og foran kan der sidde 1-2 personer, ligesom i en cykeltaxa.
Cyklen har el-drevet hjælpemotor, så chaufføren ikke skal slide alt for hårdt op ad bakkerne. Der er kaleche, der både kan skærme for solen og give ly for regnen. Cyklen blev finansieret gennem Slots- og Kulturstyrelsens pulje til kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter til sårbare, udsatte og ældre under Corona-krisen.
Der er dannet et korps af frivillige rickshawpiloter, der rekrutteres blandt beboere i det østlige og sydlige Aalborg. Disse piloter, der også er såkaldte demensvenner og derfor klædt særligt godt på til at inkludere beboere med demens i boligområdets aktiviteter, arrangerer cykelture for beboere med demens og demenslignende symptomer.
Håbet er at både piloter og passagerer har mod på at teste muligheden for to passagerer fra hver sin husstand i samme rickshaw – og endelig, at pilotprojektet er så vellykket, at konceptet kan udrulles i endnu flere boligområde
KOMMUNIKATION – HVAD FORTÆLLER VI HVOR:
Målgruppen bliver inviteret med på cykeltur i lokalområdet, og kommer trygt ud i den friske luft, får en sanseoplevelse, ser deres nærområde og får en sludder med piloten.
Information om tilmelding til cykelturene bliver annonceret i boligforeningerne via. Plakater og brochurer.
ORGANISATION – HVEM GØR HVAD:
Himmerland Boligforening har sat initiativet i søen som en del af samarbejde om RUM´lighed, hvor der samarbejdes om demensvenlige boligområder. Arbejdet med RUM´lighed foretages i tæt samarbejde mellem Himmerland Boligforening, Alzheimerforeningen, Aalborg Kommunes Ældre og Handicapforvaltning v. Ældre og Sundhed og Familie- og Beskæftigelsesforvaltning v. Center for Tværfaglig Forebyggelse.
Projektet skal ses i forlængelse af Himmerland Boligforenings allerede samarbejder med Aalborg Kommune og Alzheimerforeningen om det igangværende Projekt RUM’lighed, der handler om at skabe demensvenlige boligområder.
3 GODE RÅD:
1. Få tæt samarbejde med lokale sponsorer eller fonde.
2. Involver boligforeninger og beboere i området for øget tryghed og kendskab til området.
3. Hør lokale frivilligforeninger om de har interesse i at deltage som piloter.
Kontaktperson
Navn: Karin Boye Nielsen
Titel: Frivillighedskoordinator og demensveninstruktør
E-mail: kbo-aeh@aalborg.dk