Svendborg Kommune
Pårørende til borgere med demens har også brug for frirum og aflastning. De har behov for et sted, hvor de kan have tid alene. Dette initiativ, kaldet “Pensionatet,” er et fristed specielt for pårørende.
En hustru til en mand med demens deler sin oplevelse med Pensionatet i Svendborg Kommune: “For mig er det vigtigt at vide, at der findes et tilbud som Pensionatet, hvor min mand kan bo i nogle dage med jævne mellemrum. Det giver mig en tiltrængt pause, og jeg har brug for aflastning. Det er yderst betydningsfuldt, at vi som pårørende har denne mulighed, som Pensionatet tilbyder.”
AKTION – HVORDAN:
Pensionatet i Svendborg Kommune består af tre gæsteboliger i Svendborgs Demensby. Her kan borgere med demens tage på ophold og bo i en periode, når den raske ægtefælle for eksempel skal på ferie, til barnebarnets konfirmation eller har brug for tid til sig selv.
Pårørende kan booke Pensionatet lang tid i forvejen, så de bedre kan planlægge ferier, sociale arrangementer osv. Derudover tilbyder Pensionatet faste turnusophold, så pårørende løbende kan få tid til sig selv i faste intervaller, for eksempel hver 8. uge. Et ophold i Pensionatet varer typisk mellem 2 og 7 dage og højst 14 dage.
En pårørende deler: Sørens hustru med demens har besøgt Pensionatet mange gange. Det har været nødvendigt for at få hverdagen til at fungere: “På et tidspunkt når man til et punkt, hvor man ikke kan mere. Min hustru kunne ikke klare noget selv. Man har brug for nogle dage alene, ellers kan man ikke fortsætte.”
KOMMUNIKATION – HVAD FORTÆLLER VI HVOR:
En belægningsprocent tæt på 100 viser den store efterspørgsel efter Pensionatet. Flere pårørende nævner også Pensionatet som en positiv overgang både for dem og deres ægtefæller i forhold til at vænne sig til en ny hverdag, hvor det måske ender med, at ægtefællen med demens flytter på et plejecenter. I flere tilfælde har Pensionatet udsat behovet for en permanent plejebolig med et halvt til et helt år.
ORGANISATION – HVEM GØR HVAD:
Demenskonsulenterne i Svendborg Kommune formidler muligheden for pårørende til borgere med demens. Dette sikrer et individuelt og fleksibelt tilbud til hver enkelt familie.
En pårørende deler: “Det var demenskonsulenten, der først fortalte mig om tilbuddet. I starten afviste jeg det, men hun mindede mig om det igen. Det er vigtigt at tage vare på sig selv. At have noget tid til sig selv, så vi kan fortsætte med at give. Pensionatet hjælper os ikke kun med at tage vare på vores nærmeste, der er ramt af demens, men også med at tage vare på os som pårørende.”
KONTAKTPERSON:
Navn: Annette Søby
Titel: Demensfaglig konsulent
E-mail: annette.soeby@svendborg.dk