KOMMUNE:
Aalborg Kommune
HVORFOR:
Projekt Demensvenligt Kultur-Liv udspringer af et ønske fra borgere med demens og deres pårørende under Aktiv med Demens, som savnede at kunne bruge kulturlivet efter sygdommen var indtruffet. Verdenssundhedsorganisationen WHO udkom i november 2019 med den banebrydende rapport om kultur og sundhed, som viser hvordan målrettet brug af kultur kan fremme sundhed på en lang række områder såsom øget livskvalitet, øget selveffektivitet, øget oplevelse af mestring, bedre følelsesmæssig regulering, reduceret ensomhed og isolation samt udvikling af kognitive, motoriske, kommunikative og sociale færdigheder.
AKTION – HVORDAN:
Projektets primære målgruppe er hjemmeboende personer med demens i et tidligt stadie samt deres pårørende. Ved at invitere de pårørende med i forløbet skabes en tryg base for den personen med demenssygdommen. Samtidig bidrager forløbet positivt til de pårørendes livskvalitet. Der er forrang for personer, der endnu ikke deltager i aktiviteter på demensområdet, da projektet kan fungere som indslusning til andre tilbud på demensområdet. Demensvenligt Kultur-LIV har tre overordnede formål: 1)At skabe demensvenlige kulturinstitutioner. Projektet giver kulturinstitutionerne viden og praksiserfaring om demens. Viden i form af et kursus ved personale fra Aalborg Kommunes Videnscenter for Demens. Praksiserfaring opstår i mødet med gruppen af brugere og pårørende. Kulturinstitutionerne vil fremadrettet nemmere kunne støtte personer med demens, som anvender kulturlivet. 2)At lade kulturen bygge bro til nye fællesskaber. Musik, kunst eller litteratur stiller få krav og kan i stedet give rum for ligestillede oplevelser, hvor den enes oplevelse kan være lige så god som den anden. Det kan skabe fællesskab mellem det ægtepar der deltager, som har brug for nye fælles oplevelser og samtaleemner. Det kan også skabe nye fællesskaber og netværk på tværs af hele gruppen. 3)At holde fast i livet, selvom det er forandret. Ved at tilbyde attraktive aktiviteter/tilbud, der i form og indhold ligner noget man har deltaget i tidligere i form af filmklub, sangkor, aftenskoletilbud eller måske en bogklub, bliver det lettere for deltagerne at tage imod tilbuddet og dermed lettere at bryde ud af isolation eller bekymringer i relation til sygdom.
Deltagende kulturinstitutioner:
• Den Rytmiske (aftenskole for rytmisk musik)
• Aalborg Bibliotekerne
• Aalborg Symfoniorkester
• Biffen (lokal og uafhængig kunstbiograf)
• Aalborg Stadsarkiv Aalborg Historisk museum
• Den Rytmiske (aftenskole for rytmisk musik)
• Aalborg Bibliotekerne
• Aalborg Symfoniorkester
• Biffen (lokal og uafhængig kunstbiograf)
• Aalborg Stadsarkiv Aalborg Historisk museum
KOMMUNIKATION – HVAD FORTÆLLER VI HVOR:
Projektet understøtter eksisterende viden om, at kultur kan bidrage til sundhedsfremme – også for borgere med demens og deres pårørende. Både borgere med demens, deres pårørende og kulturinstitutionerne beriges: Ved borgere med demens og deres pårørendes deltagelse i projektet får de bl.a. stimuleret hukommelse og kognitive funktioner, de skaber forbindelser til mennesker i lignende situationer og reducerer isolation. Gennem forskellige kulturelle aktiviteter tilbydes de alternative måder at udtrykke sig på og aktiviteterne understøtter grundlæggende et meningsfuldt hverdagsliv, øget livskvalitet og trivsel.
ORGANISATION – HVEM GØR HVAD:
Projektet vil inkludere 30-40 borgere og bestå af 3 faser, hvor 1. fase er forberedelse og 2. og 3. fase er to kulturforløb. Som en del af fase 1, blev der leveret undervisning om demens til personale på kulturinstitutionerne. Undervisningen var 2-delt, hvor den ene del bestod af en generel eftermiddag om demensvenlighed, herunder hvad er demens, hvordan kan man spotte det og hvordan kan man bedst hjælpe en person med demens, som man møder i sit arbejde. Den anden del af undervisningen/formidlingen omkring demens var mere praksisnært, hvor de konkrete kulturformidlere fik givet tips og tricks til de forløb, de har skulle planlægge. De tilmeldte borgere til “Demensvenligt Kultur-LIV” får ca. 16 gange på et halvt år (én gang om ugen) en oplevelse med forskelligt kulturelt indhold. Hvert arrangement starter trygt op med mødested i samme velkendte lokaler, hvorfra gruppen fælles går ud i byen og får en kulturel oplevelse. Der er også en fælles afslutning, hvor gruppen over en kop kaffe drøfter det oplevede. 2. fase med første kulturforløb er gennemført. Både borgere og kulturinstitutioner har alene positive oplevelser med deltagelse i projektet: Deltagerne fortæller at medarbejdernes engagement og glæde omkring deres job på kulturinstitutionerne smitter af og de føler sig imødekommet. Deltagere udtrykker også at det har været dejligt at ”blive presset” ud i nye oplevelser og at de indbyrdes har fået et fantastisk fællesskab. Kulturinstitutionerne beskriver at de blandt deltagerne har oplevet gåpåmod, glæde, øjeblikke uden fokus på sygdommen og stort engagement. Videre udtrykker de, at det kan endda være svært at spotte hvem der er ramt af demens og hvem der er den raske pårørende. Der udtrykkes en grundlæggende stolthed over at være med i projektet.
KONTAKTPERSON:
Navn: Bodil Margrethe Nielsen
Titel: Demenskonsulent
E-mail: boni-aeh@aalborg.dk
Titel: Demenskonsulent
E-mail: boni-aeh@aalborg.dk