KOMMUNE:
Aalborg Kommune
HVORFOR:
Vi ønskede at lave et tilbud til mennesker med demens med fokus på deres følelser og behov i forbindelse med, at de har fået konstateret demens. Alle kender til konceptet ‘pårørendegruppe’, hvor pårørende kan møde ligesindede og dele svære følelser omkring det at være tæt på en med demens, men vores oplevelser var, at for personen med demens var det nye liv med en demensdiagnose svært at rumme, og at han/hun kunne føle sig ensomme i hjemmet med følelsen af “at være til besvær”. Tilbuddet omkring en samtalegruppe, for mennesker der lever med demens, støtter personen i sygdomsforståelse og danner grobund for drøftelser om ting, der er forandret, fx tab af roller.
AKTION – HVORDAN:
I 2018 startede vi Samtalegruppen med hjælp fra Nationalt Videnscenter for Demens, som skulle afprøve konceptet til deres kommende værktøjskasse. Vi anvender fortsat dele af det oprindelige koncept, men har tilpasset det til vores brug hen ad vejen.
Vi oplever, at det er givende for deltagerne at møde andre i samme situation med henblik på at udveksle viden og erfaringer samt give hinanden støtte og gode råd. Samtalegruppen er et trygt rum, hvor deltagerne oplever et fællesskab omkring deres demenssygdom. Fællesskabet og den indbyrdes forståelse for hinanden er det, der gør Samtalegruppen særlig. Derudover er det selvfølgelig også en god måde at introducere til de andre tilbud, der er i kommunalt regi, eller mulighed for at få talt om fremtiden i forhold til fx at stoppe med at køre bil, fremtidsfuldmagt, plejehjem mm. Gruppen mødes én gang ugentligt og ledes af fagpersoner med viden om demens.
KOMMUNIKATION – HVAD FORTÆLLER VI HVOR:
Der bliver informeret om samtalegruppen ved private hjemmebesøg, hvor der også bliver lavet en forventningsafstemning til forløbet.
ORGANISATION – HVEM GØR HVAD:
Demenskoordinatorerne bistår ved hjemmebesøgene, hvor demensfaglige mødeledere afholder og planlægger selve samtalegruppen som aktivitet.
3 GODE RÅD:
1. Inden opstart i Samtalegruppen skal der laves en forventningsafstemning på et hjemmebesøg hos borgeren. Herved sikres, at det bliver en homogen gruppe, der kan støtte hinanden undervejs i forløbet.
2. Lav en ramme omkring møderne, som I anvender hver gang. Vi slutter desuden altid forløbene af med et møde sammen med pårørende.
3. Sørg for at have de rigtige mødeledere til konceptet. Dvs. dygtige fagpersoner, som har erfaring med målgruppen og faglig viden om demens.
Kontaktperson
Navn: Christine P. B. Jensen
Titel: Koordinerende medarbejder
E-mail: cpje-aeh@aalborg.dk