KOMMUNE
Kerteminde Kommune
HVORFOR:
Da ”Ungegruppen” (en gruppe for yngre/ny-diagnosticerede borgere med demens) startede var en del af ideen at skabe aktiviteter hvor de pårørende og borgeren med demens kunne mødes med andre i samme situation. De får snakket ud, grinet, laver aktiviteter og træning, samt har forståelse for hinandens forskelligheder og problematikker.
I april 2018 blev det første møde for yngre borgere med demens afholdt. Det var vigtigt for os at vide hvilke forventninger og ønsker de havde i forhold til opstart af træningshold specifikt for dem. For at blive visiteret til ungegruppen skal du have en demensdiagnose, være i god fysisk form og fysisk selvhjulpen.
De udtrykte ønske om træning med mere ”ramasjang” og vinteraktiviteter, da vinterperioden er hård at komme gennem.
AKTION – HVORDAN:
En gang hver måned inviterer vi både ”Ungegruppen” og deres pårørende til fællesspisning. Flere gange har ”Ungegruppen” kokkereret maden i det store køkken, og de pårørende har dækket bord og snakket sammen imens i et andet lokale. Her kommer snakke og spørgsmål frem som de ikke nødvendigvis kan spørge om når borgerne med demens er i nærheden. En snak under mindre omstændige forhold. En fortrolig snak med et menneske som forstår hvor svært det er at være pårørende til en borger med demens.
Alt imens er ”Ungegruppen” i fuld sving i køkkenet (med personale) og får en succes ud af at have kokkereret maden selv og servere den for deres pårørende.
Aftenen sluttes af med fællesspisning, en lille sjov aktivitet, snak, grin og kaffe til sidst.
Både pårørende og borgere nyder de 3 timer sammen hvor det ikke gør noget at man ikke forstår hvordan man bruger en kniv og gaffel, eller ikke deltager i snakken på lige fod med borgere uden demens. Alt i alt en afslappende aktivitet/aften som er meget populær i ”Ungegruppen”.
Hver torsdag er der åben cafe fra kl. 13-15 hvor vi laver mange forskellige aktiviteter som museumsbesøg, gå og køre ture, spille bule mm.
Der er også træningstilbud 1 x ugen på hold, hvor der trænes i træningsredskaber, med efterfølgende social snak og kaffe.
KOMMUNIKATION – HVAD FORTÆLLER VI HVOR:
Vi fortæller om tilbuddet på vores hjemmeside, og demenskoordinatorerne informerer om det hos relevante borgere. Der er udfærdiget 2 pjecer ”sådan træner du selv hjernen”& ”Træn selv skrive & læsefærdighed” som ”ungegruppen” tilbydes når de starter op på holdet.
ORGANISATION – HVEM GØR HVAD:
Kerteminde Kommunes dagtilbud for borgere med en demenssygdom er placeret i Aktivhuset, heraf navnet Demenscenter Aktivhuset.
I vores demenscenter kommer der borgere på alle hverdage. Det er borgere med en demenssygdom, hvor borgeren har brug for at vedligeholde fysiske, psykiske og sociale færdigheder og/eller den pårørende har brug for aflastning.
Det er demenskoordinatorerne i kommunen som visiterer pladserne i Demenscenter Aktivhuset.
3 GODE RÅD:
- Forventningsafstem med de unge deltagere, så de får det ønskede ud af deres deltagelse.
- Afhold gerne en månedlig aften, så der kan skabes netværk og sammenhold for både borgeren og deres pårørende.
- Fokuser på hårdere og mere ’unge’ aktiviteter, som især træning, da mange har svært ved at se sig selv i det ældre plejesegment.
KONTAKTPERSON:
Navn: Gitte Friis
Titel: Neuropædagog
E-mail: gff@kerteminde.dk