KOMMUNE:
Furesø Kommune
HVORFOR:
Projektet undersøger vi, om gode erfaringer med sanseteknologier fra fødestuer og psykiatrien kan overføres til beboere med demens. Samtidigt styrker vi medarbejdernes faglige viden om sansestimulering, så de bliver i stand til hurtigere at finde nye omsorgs- og plejeløsninger for bebeboere med uro, utryghed o.l. Det er således formålet, at teknologier og viden tilsammen vil give både beboere og medarbejdere en mere rolig hverdag og skaber øget trivsel.
AKTION – HVORDAN:
Virksomheden Wavecare, som Furesø samarbejder med, er specialiseret i at udvikle systemer til sansestimulering med fokus på implementering på tværs af faggrupper. Wavecare udvikler temaer med en kombination af film, lyd og lys med positive audiovisuelle indtryk, som stimulerer sanserne ved at skabe fokus, ro eller som afledning fra uhensigtsmæssig adfærd og tanker. Temaerne har stort fokus på komposition og stemning som er udviklet til at være sansestimulerende. Der udvikles forskellige temaer, der bruges i forskellige situationer alt afhængig af behov. Erfaringer viser, at løsningen er særlig god til at imødegå uro, humørsvingninger, depression, angst og ved udadreagerende adfærd hos patienter med psykiatriske lidelser.
I modsætning til at udvikle egentlige ’sanserum’ har Furesø valgt at arbejde med mobile sanseløsninger, som kan placeres i beboernes egne omgivelser, dvs. i boligen eller på fællesarealerne. Der installeres desuden Wavecare sansebelysning og temaer i en fælles opholdsstue, så løsningen kan anvendes sammen med flere beboere ad gangen, f.eks. inden beboerne skal have middagslur, hvis der opstår uro, eller til at skabe et behageligt rum mellem borgeren med demens.
Grundideen med projektet er, at forsøge at skabe roligere omgivelser for beboerne, og at de rolige omgivelser smitter af på beboernes adfærd og humør, så hverdagen bliver rarere og bedre – også for medarbejderne.
Der evalueres særligt på om sanseteknologierne kan medvirke til at reducere high arousal, forbedre døgnrytmemønstre og nattesøvn hos beboerne. Desuden evalueres der på, om medarbejderne oplever om løsningerne sammen med ny viden om sansestimuli giver medarbejderne bedre muligheder for at håndtere svære situationer i plejen af beboerne, og om medarbejderne oplever en bedre hverdag på arbejdspladsen.
KOMMUNIKATION – HVAD FORTÆLLER VI HVOR:
Furesø Kommune samarbejder med virksomheden Wavecare om at udvikle ny sanseteknologi til plejehjemsbeboere med demens. Teknologien har allerede vist gode resultater i psykiatrien og på fødestuer, hvor den er med til at skabe ro og tryghed for patienterne. Det nye projekt skal vise, om løsningen også fungerer for plejehjemsbeboere med demens. Som en del af projektet uddannes medarbejderne i at bruge sansestimuli, som en del af deres faglighed.
Borgere med demens kan have svært ved at forstå, hvad der sker omkring dem. De oplever ofte uro, søvnbesvær, kan være udadreagerende og have svært ved at finde ud af tid og sted. Derfor står medarbejdere på plejehjem hver dag overfor at skulle håndtere meget forskellige borgere med forskellige sygdomme. Demens er én af de sygdomme, som kræver både viden, empati og kreativitet i forhold til at forstå borgernes behov og kunne give den bedst mulige pleje og omsorg. Med sanseprojektet er det håbet, at teknologien samt ny viden om sansestimuli kan være med til at give mere ro for beboerne, og at medarbejderne får nogle flere redskaber i værktøjskassen, når de yder pleje og omsorg for beboerne.
Ledere og medarbejdere på ældreområdet har helt fra starten været med til at identificere, hvad projektet skulle løse i hverdagen. Fokus har været at finde løsninger, som gavner borgerne ved at skabe ro og tryghed, og som samtidigt smitter af på medarbejderne , som derved også gerne skulle få en mere rolig og forudsigelig hverdag.
ORGANISATION – HVEM GØR HVAD:
Furesø Kommune er projektleder og initiativtager til samarbejdet. Wavecare ApS er valgt som samarbejdspartner i projektet.
Projektet er blevet til som en del af Furesø Kommunes engagement i det regionale projekt om Erhvervsfyrtårn for Life Science og i arbejdet med at udvikle et kommunalt Life Science Living Lab. Formålet er, at udvikle et partnerskabet for kommunal velfærdsinnovation, som bringer virksomheder og kommuner sammen om at udvikle morgendagens løsninger til velfærdssamfundet. I samarbejdet kan virksomheder afprøve og udvikle løsninger og teknologier sammen med kommunernes medarbejdere og borgere. I kommunerne har vi de konkrete behov og udfordringer, som medarbejdere og borgere oplever i hverdagen, og som vi skal have løst i fremtiden.
3 GODE RÅD:
- Tag udgangspunkt i et behov, der løser nogle konkrete problemer – lyt til fagmedarbejderne og brug data, så I sikrer det skaber værdi.
- Inddrag både medarbejderne og andre aktører som virksomheder, studerende i at udvælge, designe og afprøve løsningerne.
- Husk at tænke kompetenceudvikling, test og evaluering samt implementering ind, når I udvikler velfærdsteknologiske løsninger.