En rehabiliterende tilgang i støtte, behandling og pleje vil, ved inddragelse af både personen med demens og pårørende, skabe levebetingelser, som kan stoppe eller forhale demenssymptomernes udvikling. Personer med demens skal så længe som muligt være aktive i eget liv og bevare fysiske, psykiske og sociale funktionsevner.
Foto af Kamilla Krøier
Med afsæt i et nært samarbejde mellem fagpersoner og familierne med demens, muliggør en rehabiliterende tilgang et mere meningsgivende arbejdsliv for fagpersonerne og en højere livskvalitet hos den enkelte med demens. Derudover giver en rehabiliterende tilgang både større indsigt og inddragelse af familier, så også de pårørende kan opleve en større tryghed i livet samt muliggøre, at behovet for en plejebolig udsættes eller helt undgås. At sikre en sådan tilgang indebærer et skift i måden personer med demens opfattes og omtales på, af professionelle, i samfundet og i familierne, så fokus er på de mennesker, de er, og ikke sygdommen. Demensalliancen har samlet en række videnpersoner inden for rehabilitering til at give deres bud på, hvordan man som fagperson, myndighed og frivillig kan sætte fokus på den rehabiliterende tilgang. Resultatet af arbejdet er et charter med 10 principper for et aktivt liv med demens gennem en rehabiliterende tilgang.
Disse ti principper, for et aktivt liv med demens er til inspiration til dig, der i hverdagen skaber livet for og med personer, som lever med demens. Hvad enten det er gennem dit professionelle virke, frivillige engagement eller du lever med demenssygdom i familien. Lad dig inspirere af det, når I sammen tilrettelægger støtte og tilbud til mennesker med en demenssygdom og deres pårørende. Download principperne her.
Baggrundsnotat
Vil du vide mere om tankerne bag de 10 principper, kan du download gruppens baggrundsnotat her.
Demensalliancens rehabiliteringsgruppe
- Karin Dahl, Landskoordinator i Eden Denmark, Tovholder
- Ulla Thomsen, Anette Andersen, John Larsen og Conny Winkler Larsen fra Værestedet ”Kallerupvej” i Odense
- Lene Fonnesbæk Jensen, Svovlhatten i Odense
- Nanna Aue Sobol, Fysioterapeut, Bispebjerg Hospital
- Rolf Bang Olsen, Gerontopsykiater
- Knud Erik Jensen, Udviklingskonsulent
- Lena Baungård, Demenskonsulent i Herning
- Tine Kjeldsen, fysioterapeut og Demenskoordinator i Sønderborg,
- Jytte Leegård og Annette Reinhardt, Demenskoordinatorer i Egedal Kommune
- Lone Vasegaard – Kliniksygplejerske og formand for danske demenskoordinatorer.
Kritisk korrekturlæsning
- Anders Møller Jensen, Ph.d. studerende, Syddansk Universitet / VIA University College
- Jette Kallehauge, Demensfaglig koordinator/projektleder, Fællesvisitation
Demens, Region Sjælland.