Det er kendetegnende for alle demenssygdomme, at man er rum- og retningsforstyrret og har svært ved at orientere sig og finde omkring. Mennesker med moderat til svær demens har svært ved at klare sig i egen oprindelige bolig. Derfor er det nødvendigt, at vi har plejeboliger, der er indrettet til mennesker med demenssygdomme.
Det anslås at 2/3 af beboerne på plejecentre har demens. Alligevel udgør antallet af demensegnede boliger kun en lille del af visiterede boliger til ældre; knap 6.000 ud af godt 46.000 plejeboliger ifølge kommunernes egne indberetninger til Danmarks Statistik. Vi skal have flere demensegnede boliger nu. Når kommuner ombygger eller bygger nye plejeboliger skal de være indrettede til mennesker med demens.
Demensalliancen har samlet en række af landets førende videnspersoner indenfor demensboligområdet for at få deres bud på visioner og tiltag, der kan inspirere til at renovere, bygge og indrette mere demensegnede boliger. I dette visionsprogram giver de deres bud på, hvorfor og hvordan, man kan tænke demens mere ind i eksisterende og nye boliger. Hvordan man kan bygge og indrette mere demensegnet, så det skaber et bedre liv for personer med demens, giver gode rammer til medarbejdere for at give pleje og behandling og samtidig gør livet lidt lettere for pårørende.
Demensalliancens byggerigruppe har identificeret tre værdier og fem tema der skal tages udgangspunkt i, når der skal bygges for mennesker med demens. Download visionsprogramet og få inspiration til hvordan vi bygger bedre boliger til personer med demens, deres pårørende og fagpersonalet.
Demensalliancens byggerigruppe
- Pia Wiberg og Louise Dedenroth Høj, Wiberg Arkitekter
- Margrethe Kähler, Ældre Sagen
- Eva Lunding Olsen, OK-Fonden Jinnie Hemmingsen, Assens Kommune
- Aster Schepel og Tomas Engelbrechtsen, Initiativgruppen Marguritten
- Peter Jakobsen, Creature
- Sonja Müller, Næstved Kommune
- Jeppe Albers, Bindslev Next Step og Demensalliancen
Pia Wiberg, Wiberg Arkitekter har ledet Demensbyggerigruppens arbejde.