Pårørt & præst
Åndeligt og socialt frirum for pårørende.
Pårørende
Ingredienser
1 gang om måneden på et dedikeret tidspunkt,hvor der ikke er ”almindelige kirkegængere” i kirken. Supplerende sansegudstjenester kan afholdes på lokale plejecentre.
1 præst.
1 rådgivende demensfaglig medarbejder.
Hvorfor er det vigtigt?
Pårørende har ofte brug for et frirum uden for demenskonteksten, og mange savner et åndeligt rum, hvor der er mulighed for at tale om alt det, der er svært, med nogen som ikke nødvendigvis har en professionel del i det. Det kirkelige rum og tilstedeværelsen af en præst skaber en åbenhed i samtalen – også om den personlige og private oplevelse af at være pårørende. Samtaler med en præst giver ofte en anden form for samtale end med fx en demenskonsulent eller en psykolog.
Hvordan gør vi?
”Pårørt” er en pårørendegruppe, som gennemfører et forløb på 8 sessioner med en præst. Forløbet er tilrettelagt af præsten og en demensfaglig medarbejder. Forløbet skaber et forum, hvor de pårørende kan tale om alt i livet som pårørende. Mange forløb starter med fokus på samtale om borgeren med demens. I forløbet kommer der mere og mere fokus på, hvordan de pårørende selv har det, og hvordan de finder åndehuller til at være sig selv, og derigennem få kræfter til igen at være noget for deres kære.
Der tales åbent om oplevelser af skyld og skam, men også om gode oplevelser. Der tales om dårlig samvittighed, men også om at have lov til at være glad. Der tales om alle de tab, der er, når et menneske får en demenssygdom – både fysisk og mentalt – men også økonomisk.
Forløbet afsluttes altid med en tur i kirken, hvor der er mulighed for at tænde et lys. Præsten siger nogle ord, og der rundes af med et let måltid og en uformel hyggelig samtale.
3 gode råd
Skab et tæt forhold til en eller flere lokale præster, og tilbyd dem gerne et kursus i gerontologi.
Inkludér en demensfaglig person, så der også er en, der er klædt fagligt på.
Vær opmærksom på at planlægge en opløftende aktivitet, så det ikke bliver for dystert.