top of page

Brug bolden

Sammenhold, motion og overskud - mentalt og fysisk.

Ingredienser
  • 1 gang ugentligt.

  • 10-25 borgere med demens.

  • 1 fodboldklub som stiller baner og organisation til rådighed.

  • 2 fodboldtrænere, som begge er uddannet demensven.


Hvorfor er det vigtigt?

Fysisk træning kan hjælpe mennesker, der lever med demens, til at genskabe minder og bremse sygdommen. Motion har samtidig en positiv effekt på krop og sundhed generelt, og det er bevist, at der er særdeles positive effekter ved at holde

sig fysisk i gang, når man lever med en demensdiagnose. Regelmæssig fysisk aktivitet kan fx reducere neuropsykiatriske symptomer som uro, irritabilitet og depression mv.

Derudover er fællesskabet om sporten, med andre i samme situation, givende for både nye og rutinerede spillere.


Hvordan gør vi?

”Brug Bolden” er et rummeligt fodboldhold for mennesker, der lever med demens. Her er alle velkomne, uanset hvor meget fodbold man kan. Det er også muligt at invitere familien eller en ven eller veninde med i spillet.


Samlingspunktet er fodbold, men fællesskabet er en ligeså vigtig faktor. Der er derfor meget fokus på og plads til grin og samtaler samtidig med øvelserne på fodboldbanen. Sammenholdet forstærkes bl.a. af en årlig grillaften for hele holdet.


3 gode råd
  1. Sørg for at have demensfagligheden med, så instruktørerne kan forholde sig til de kognitive udfordringer.

  2. Hold fokus på fællesskabet og giv plads til det gode samvær.

  3. Team op med en lokal fodboldklub, da de måske kan stille mate- rialer til rådighed.


“Fællesskabet og det sammenhold, vi oplever på holdene, har en enorm effekt på spillernes trivsel og glæde. Det er et “frirum” at kunne komme af sted. Flere spillere melder om følelsen af “mindre fysisk uro, efter de er begyndt at spille fodbold”. Citat af Anders Østergaard, projektleder, DBU, Kommune & Samfund

bottom of page