Sansegudstjenester
Gudstjenester, der passer til mennesker med demens, med fælles oplevelser og tryghed.
Borgeren
Ingredienser
1 gang om måneden på et dedikeret tidspunkt, hvor der ikke er ”almindelige kirkegængere” i kirken. Supplerende sansegudstjenester kan afholdes på lokale plejecentre.
1 præst.
1 rådgivende demensfaglig medarbejder.
Hvorfor er det vigtigt?
For mange er kirken et trygt rum med fred, mening og samvær, som er givende og vigtigt. Men når man får en demenssygdom, stopper man ofte med de vante interesser og rutiner, fordi mange aktiviteter i samfundet ikke giver plads til, at kognitivt hæmmede kan deltage på lige fod. Det skaber isolation og forværrer borgere og pårørendes hverdagsliv.
Hvordan gør vi?
En sansegudstjeneste er særligt tilrettelagt, så den passer til og rummer borgere med demens og deres pårørende.
Der er en kort prædiken med noget håndgribeligt som tema fx blomster, så det er nemt at forholde sig til og se. Der er også musiske indslag med rytmer og fællessang af kendte salmer.
Gudstjenesten kan tilrettelægges på en speciel måde, så kirkegængerne sidder i en rundkreds, og alle kan se hinanden. Til sansegudstjenesterne er det uproblematisk, hvis der bliver talt højt eller stillet spørgsmål undervejs. Det giver ro og afslapning - også for pårørende, som ikke behøver at frygte, at deres kære bliver betragtet som forstyrrende.
3 gode råd
Tilbyd sansegudstjenesterne i samme kirke og med samme præst/personale hver gang, så det er trygt at komme.
Sørg for at reklamere for muligheden så bredt som muligt.
Inkluder gerne musiske indslag, da musik ofte fungerer som et ’hul igennem’ til borge- re med demens.